Φεστιβάλ γερμανικών γεύσεων

Φεστιβάλ γερμανικών γεύσεων
15 Ιουνίου 2022 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φεστιβάλ γερμανικών γεύσεων Ανακοινώσεις,Δράσεις 4dimchalk

Οι μαθητές των γερμανικών της Ε΄ τάξης αποχαιρετιστήκαμε και ευχηθήκαμε schöne Ferien (καλές διακοπές) παίρνοντας μια γεύση, κυριολεκτικά, από Γερμανία! Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους γονείς τους, ανέλαβαν να ετοιμάσουν γερμανικές λιχουδιές τις οποίες και απολαύσαμε όλοι την Πέμπτη 9 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, το γεύμα μας είχε: Apfelstrudel (στρούντελ μήλου), Apfelkuchen (μηλόπιτα), Κäsekuchen (cheese cake),  Berliner/ Krapfen (γερμανικοί λουκουμάδες), Flammkuchen (γερμανική πίτσα), Brezel (αλμυρό κουλούρι),  Schnitzel(σνίτσελ), Bratwurst (ψητό λουκάνικο σε ψωμάκι), Hamburger, Croissant (κρουασάν).

Οι μαθητές βίωσαν τον γερμανικό πολιτισμό δοκιμάζοντας νέες γεύσεις και έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό όσα είχαν αναλάβει. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά απολαυστικό (τόσο οπτικά όσο και γευστικά!) και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.

Και για όσους αναρωτιούνται πώς το κρουασάν έχει  μια θέση ανάμεσα σε γερμανικά εδέσματα να πληροφορήσουμε πως το κρουασάν έχει αυστριακή προέλευση και όσοι ενδιαφέρονται για τις λεπτομέρειες μπορούν να διαβάσουν την παρακάτω ιστορία. Schöne Ferien!

Η ιστορία του κρουασάν

Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1683, όταν τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πολιορκούν την Βιέννη. Οι Τούρκοι κάνουν αρκετές προσπάθειες να καταλάβουν την πρωτεύουσα των Αψβούργων, αλλά όλες είναι αποτυχημένες. Αποφασίζουν τότε να σκάψουν μια υπόγεια σήραγγα, αλλά οι αρτοποιός Άνταμ Σπιλ, που εργάζεται στο υπόγειο του καταστήματός του, ακούει τον θόρυβο και ειδοποιεί τον στρατό.

Οι Τούρκοι αποτυγχάνουν για μια ακόμη φορά να γίνουν κύριοι της Βιέννης και οι αρτοποιοί γίνονται ήρωες. Για να γιορτάσουν την νίκη, φτιάχνουν μια ζύμη σε σχήμα ημισελήνου, που ήταν το σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τήν ονομάζουν «Χέρνχεν» (Hörnchen). Το προϊόν αυτό γρήγορα κερδίζει τους Βιεννέζους και γίνεται μέρος του πρωϊνού τους.

Περί το 1837, κάνει την εμφάνισή του στο Παρίσι, από τον βιεννέζο εκδότη Άουγκουστ Τσανγκ (1807-1888), ο οποίος ανοίγει ένα αρτοποιείο με βιεννέζικες λιχουδιές. Το «χέρνχεν» γίνεται «κρουασάν» από τους γάλλους αρτοποιούς που τελειοποιούν την συνταγή του και παρουσιάζουν νέες ποικιλίες.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1330